Studie en werk

Ik run samen met mijn vader een gangbaar akkerbouwbedrijf in Zuid-Beijerland, in de Hoeksche Waard. Na mijn HAS opleiding ben ik gaan werken bij Provimi, een diervoederbedrijf in Rotterdam. Later is dit overgenomen door Cargill. Ik was hier verantwoordelijk voor de verkoop pricing. Hierdoor had ik nauw contact met mensen op verschillende afdelingen, waaronder Inkoop, Verkoop en Customer Service. Ik heb hier veel geleerd, maar op een gegeven moment was het genoeg.

Na de komst van mijn dochter ben ik één dag in de week thuis gaan werken. Ik verzorgde de administratie en certificering. Na drie jaar besloot ik in 2018 om definitief, fulltime thuis te werken. Dit betekende dat ik naast alle administratieve taken, ook alle andere werkzaamheden ging doen. Het bracht de nodige lessen met zich mee. Deze lessen heb ik veel met mijn volgers gedeeld, om een inkijkje te geven in het dagelijks leven van een boerin. 

Wat komt er allemaal kijken bij het runnen van een gangbaar akkerbouwbedrijf?

Wij telen aardappelen, suikerbieten, wintertarwe en bruine bonen. En in samenwerking hebben we nog snijmaïs en knolselderij. De mooiste periode op ons akkerbouwbedrijf vind ik de oogsttijd. Dat is het moment dat het product, waar je een seizoen lang voor bezig geweest bent, daadwerkelijk van het land gehaald wordt. Eindelijk wordt al je energie tastbaar. Al kan ik ook genieten van een mooie blok tarwe, of een prachtig bloeiend perceel aardappelen. 

Maar wat komt er allemaal kijken bij het telen van een mooie tarwekorrel, waar we later weer brood van laten bakken? Of hoe teel je nu een kwalitatief goede aardappel die goed genoeg is om in het zakje bij de supermarkt terecht te komen? Welke regels worden er ons opgelegd waar we, vanuit onze regering of misschien zelfs wel vanuit de EU, aan moeten voldoen? Klopt het echt dat een boer altijd maar klaagt?

Allemaal vragen die in mij opkomen en waar ik je de komende tijd via dit mooie platform in mee wil nemen.