Knolselderijen als laatste gewas

De suikerbiet was niet het laatste gewas dat op het land stond. Dat waren namelijk de knolselderijen. Deze werden onder mooie omstandigheden gerooid en daarna werd er door de loonwerker tarwe ingezaaid.

Geen verveling in de winter

Al het landwerk is achter de rug. We kunnen de machines gaan schoonmaken, de administratie op orde maken, op zoek gaan naar de eindbuizen van de drainage, trekkers een onderhoudsbeurt geven, aardappelen afleveren, deelnemen aan informatiebijeenkomsten, 6 cursusdagen bijwonen. Conclusie: ik ga mij deze winterperiode echt niet vervelen. 

 

‘We kijken terug op een jaar met mooie opbrengsten’

Terugblik op 2022: een droog jaar

We kunnen terugkijken op een droog jaar. We hebben onze aardappelen meerdere keren moeten beregenen voor een goede opbrengst. Vroeg in het seizoen hebben wij zelfs percelen moeten beregenen om ze te kunnen rooien. Bij de laatste aardappelen was het zelfs weer te nat, toen was het zoeken naar een droge periode om ze op een goede manier naar binnen te krijgen. We hebben op dit moment nog aardappelen in de bewaring liggen. Deze bewaren we op 6 graden. De aardappelen zijn op dit moment erg kiemlustig. We kennen allemaal wel de zogenaamde “taugé aardappelen”. Dat zijn die aardappelen die je in de kelderkast bewaart en die iets te warm hebben gelegen, waardoor er allemaal kiemen gekomen zijn. 
Doordat het dit jaar zo lang warm was, zijn de aardappelen erg kiemlustig. Zo ook de aardappelen bij ons in de bewaring. Het is dus erg belangrijk dat de temperatuur zo stabiel mogelijk blijft.
 

 

Terugblik op 2022: een duur jaar

We kijken terug op een jaar met mooie opbrengsten, maar het was ook een erg duur jaar. Door de oorlog in Oekraïne stegen de prijzen van gasolie en kunstmest tot grote hoogtes. Door de droogte hebben wij extra moeten beregenen, waar we veel extra gasolie voor moesten gebruiken. De verkoopprijzen van onze producten moeten dat nu goed gaan maken.
Een deel van de tarwe had ik op voorhand al verkocht. De rest gaat in een zogenaamde pool. Onze afnemer CZAV gaat dit verkopen en aan het einde van de rit (dus in 2023) krijg ik de uiteindelijke prijs uitbetaald. Het voorschot is al wel uitbetaald. Ditzelfde geldt voor onze suikerbieten, wat allemaal in een pool gaat. Ik weet dus nog niet wat ik aan het eind overhoud.

Voor nu wens ik alle trouwe lezers fijne feestdagen en het allerbeste voor 2023.