

Een mooie tarweoogst voor boerin Trudy in juli
We zijn de drukke periode gestart met het dorsen van onze tarwe. Door de warme dagen vanaf begin juli, zijn we hier al vroeg mee begonnen. We hadden dit jaar drie percelen waar tarwe groeide. Twee verschillende rassen, waarvan één ras al vroeg in het jaar. Wij hebben alleen wintertarwe, er bestaat ook nog zomertarwe. Wintertarwe zaai je in het najaar en heeft een koude periode nodig om tot bloei te komen. De bloei zorgt er vervolgens voor dat er een korrel ontstaat.
Vochtpercentage van tarwe
We moeten zelf altijd goed in de gaten houden wanneer we kunnen beginnen met de tarweoogst. Bij tarwe is het zo dat de korrel goed droog moet zijn. Dit is een kwestie van proeven. Als de korrel nog wat zacht is, weet je dat het te nat is. Wij telen onze tarwe voor CZAV en zij nemen de tarwe in op basis van 15% vochtpercentage. Als je tarwe aanlevert met een vochtpercentage hoger dan 16%, moet je daarover droogkosten betalen. Er zijn jaren waarin je dit voor lief neemt, omdat je blij bent dat het even droog genoeg is om te kunnen dorsen. Dit jaar lag dat anders. Dit jaar was het lange tijd droog en dan is het zonde als je tarwe aanlevert met een te hoog vochtpercentage.
Beginnen met het dorsen
Wij begonnen met dorsen op 18 juli. Begin van de middag kwam de combine. Toen de eerste vracht vol was brachten we deze weg richting de weegbrug. Daar wordt direct het vochtpercentage gemeten. Dit bleek al extreem laag te zijn. Een vochtpercentage van 11,4% is iets wat we nog nooit eerder hebben meegemaakt. Als het vochtpercentage zo laag is, kost je dit ook weer kilo’s. Het eerste perceel kwam er goed af en we gingen die avond direct door naar het volgende perceel. Dit was een later ras, maar toen we daaraan begonnen bleek dit ook al zo goed te zijn dat we daar mee door zijn gegaan. Om 23:00 uur ging de weegbrug dicht en moesten we stoppen. De volgende dag ging de combine naar de volgende klant en moesten we wachten tot wij weer aan de beurt waren. Zelf hebben wij geen combine, dus zijn we afhankelijk van de loonwerker. Met het prachtige weer was het niet erg om te moeten wachten tot we weer aan de beurt waren. In jaren waarin we veel regen hebben in de zomer, is dit wel eens anders.
Een goede tarweoogst, dus een goede prijs..
Alle tarwe is gedorst. De kwaliteit is zeer goed, de opbrengst hoog en we verwachten een hoge prijs. De kosten waren dit jaar ook erg hoog, door de hoge kunstmestprijzen. Doordat ik de tarwe voor een deel in de pool inbreng, weet ik nog niet welke prijs ik ga krijgen voor deze tarwe. CZAV geeft altijd een “startprijs” als voorschot en volgend jaar krijgen we dan de definitieve verkoopprijs door. Al met al was het een mooi jaar voor de tarweoogst.
