Bruine bonen telen kun je leren

Bruine bonen telen is nieuw voor ons, dus alle informatie van mensen die het al eerder hebben gedaan, nemen we op. Zo horen we dat bruine bonen niet van natte voeten houden. Dat het belangrijk is dat ze goed en snel boven de grond komen, omdat de bonenvlieg anders snel van de partij zal zijn en schade aanricht. Daarnaast moet het land vlak liggen, want alleen zo kunnen we de bonen er netjes uit schoffelen. Om snel boven te kunnen komen hebben de bonen vocht en warmte nodig. Bij het zaaien zagen we al dat ze keurig netjes in een vochtige grond gelegd werden. De temperatuur die we begin mei al hadden, was ook positief. Enkel de nachten zijn nog koud. De bruine bonen staan nu een week in de grond en groeien erg hard. Ze hebben al een mooie kiem laten zien . Nog enkele dagen, dan staan ze boven.

De andere teelt 

Wat betreft de andere teelten, groeit alles mooi door. We zien wel dat het droog is in het land, maar tot op heden hebben we hier nog niet zoveel last van dat we moeten gaan beregenen. Het is nu een kwestie van onkruidvrij houden van de percelen, gezond houden van de gewassen en zorgen voor een goede opbrengst. 

Vorige maand vroeg ik mij nog hardop af, of ik mijn nieuwe oogst tarwe al durf te verkopen. Ik kan u ondertussen zeggen dat ik een deel van de oogst heb verkocht. Voor een mooie prijs! Het gewas staat er momenteel zo goed op, dat ik de gok durfde te nemen.

Aardappelopslag aantippen

Ondertussen ben ik ook begonnen met het “aantippen” van aardappels in het bietenperceel. Op het stuk waar wij bieten hebben gezaaid dit jaar, komen ook nog oude aardappelen naar boven, oftewel: aardappelopslag. Deze zijn niet te bestrijden door middel van een bespuiting en daarom doe ik dit met een “dipper”. Dit is een lange stok, waarmee ik heel nauwkeurig aardappelen kan aanstippen met een middel wat ik in een busje heb. Ik gebruik hiervoor glyfosaat met een kleurstof. De kleurstof is roze, zodat ik heel duidelijk kan zien hoeveel ik gebruik en nog belangrijker, waar ik het gebruik. We weten allemaal dat alles wat je aanraakt met glyfosaat, doodgaat. Het is daarom belangrijk om hier heel precies mee om te gaan. Ik gebruik het met een zeer grote verdunning, maar zelfs dan werkt het prima voor het doel dat ik heb.

Ik wil namelijk geen aardappelen tussen mijn bieten. 

Als ik deze aardappelen laat staan, nemen deze ten eerste het zonlicht weg van de suikerbieten en die groeien daardoor minder hard. Ten tweede: als ik deze aardappel helemaal laat groeien, dan heb ik volgend jaar van deze aardappel wel 20 nieuwe knollen in het land staan.

Felle reacties op gebruik van glyfosaat

Ieder jaar krijg ik weer felle reacties op mijn gebruik van glyfosaat. Mensen vragen zich af of ik deze aardappel er niet gewoon uit kan halen. Maar geloof mij, dat is niet werkbaar. Een aardappel zit niet maar 1 centimeter onder de grond, maar dieper. Als ik alle aardappelen er 1 voor 1 op mijn knieën uit moet halen, kan ik wel een bus arbeiders laten komen, want anders ben ik voordat we gaan rooien nog niet klaar. Daarom ben ik zo blij met mijn dipper. Ik loop het gehele perceel nu af (10 hectare) en de volgende keer als ik er weer loop, neem ik de lange hak mee. Dan zijn de bieten te groot om er veilig met mijn dipper te lopen en dus hak ik dan het onkruid eruit. 



Ik ben dus klaar voor zonnige dagen. Zonnebril op, zonnebrand op mijn gezicht en wandelen maar!