De stikstofplannen: ik vind het lastige materie. Of ja, lastig is misschien niet helemaal het juiste woord. Ik probeer er toch met een open blik naar te kijken. 

We hebben de kaartjes gezien, waarop staat welk gebied er een 70% emissiereductie doelstelling heeft en welk gebied 12%. Maar de manier waarop we dit gaan doen, is allemaal nog niet helemaal bekend. Ook ik heb die kaartjes bekeken en mijn bedrijf zit in een 12% gebied. 

Dat er minder dieren in de intensieve veehouderij gehouden moeten worden, daar ben ik zeker een voorstander van. Nederland is geen land om honderden koeien te houden in stallen. Dat kunnen we beter overlaten aan Canada. Daar is daar veel meer plek voor.

De doelstellingen van de stikstofplannen

Waar zijn de doelstellingen van de stikstofplannen op gebaseerd? Ik lees dat ze afgeleid zijn van rekenmodellen. Waarvan de tegenstanders zeggen dat ze niet kloppen, maar de mensen die ze gemaakt hebben zeggen natuurlijk dat het wel klopt. Wat ik mij dan wel weer afvraag is waarom we in Nederland hele andere waardes aanhouden dan in bijvoorbeeld Duitsland. Daar mogen de waardes van stikstof vele malen hoger zijn dan hier in Nederland.

Is het dan weer een kwestie van “Nederland wil het beste kindje uit de klas zijn”? Of klopt het verhaal dat onlangs in het AD stond?

Mevrouw Annemieke van Dongen nam daarin de lezers mee naar het jaar 2122. De bossen zullen dichtgegroeid zijn met bramen en varens, als gevolg van verzuring van de bodem. Insectenetende vogels zijn er straks niet meer, omdat hun voedsel doodgaat en hun pootjes en eieren breken. De teelt van fruit zal verdwijnen omdat het te duur is om de peren en appels met de hand te bestuiven, vanwege de verdwenen insecten. Of het beeld klopt of niet, dat laat ik graag aan de geleerden over. Maar door dit soort berichten in grote kranten te schrijven, geef je aan de lezers toch geen keuze en wil iedereen dat de veehouderij uit Nederland verdwijnt.

Wat geldt er voor mij?

Terug naar wat de reductie op mijn bedrijf zou betekenen. Ik gebruik jaarlijks varkensdrijfmest op mijn tarwepercelen. Ik gebruik ook ieder jaar rundveedrijfmest op mijn maispercelen. Hoe gaat dit als er straks zoveel minder varkens en koeien gehouden mogen worden?

Teel ik dan nog wel snijmais? Want dat gaat nu rechtstreeks naar een veehouder uit de buurt. Die moet ook maatregelen gaan nemen. Wat komt er dan voor in de plaats? Ik ben niet de enige die snijmais teelt voor een veehouder. Wat kiezen de andere boeren om te gaan telen? Kiezen we allemaal voor aardappelen? Dan komt er een overschot en stort de aardappelprijs in. Kiezen we voor tarwe? Of komt daar ook minder van, omdat veel van onze tarwe ook het veevoer ingaat? Kiezen we er allemaal voor om eiwitgewassen te gaan telen? 

Het zijn allemaal vragen waarop ik op dit moment geen antwoord heb. De vraag is of er antwoorden op komen. Dat er iets moet veranderen staat vast, maar laat dit niet ten koste gaan van de gehele agrarische sector.