Een nieuw jaar brengt nieuwe uitdagingen

Het jaar 2023 is aangebroken. Wat zal het ons weer gaan brengen? Veel is er al bekend, maar er is ook nog veel niet bekend. De gewassen die we gaan telen staan vast, maar hoe deze teelten gaan verlopen is weer een grote vraag.

Dat ieder jaar weer anders is, maakt het leren van het boerenvak vaak lastig. Als ik net denk te weten hoe ik een bepaald gewas kan telen, zijn de weersomstandigheden toch weer anders dan het jaar daarvoor. Ook met de gewasbeschermingsmiddelen gaat het hard. Middelen die we afgelopen jaar nog hebben gebruikt, kunnen dit jaar uit de handel gehaald worden, waardoor je dus weer over moet op een andere bespuiting.

Er komen steeds meer biologische middelen op de markt.

Biologische middelen voor gezond telen

Aankomende twee maanden ga ik mij meer verdiepen in het gezond telen van onze gewassen. De mogelijkheden om een gezond gewas te houden, worden schaars. Daarom is het belangrijk om te kijken naar welke mogelijkheden er nog wel zijn om dit te behouden. Het gebruik van een spuitmachine brengt over het algemeen negatieve reacties met zich mee. Ik ben er echter van overtuigd dat een spuitmachine in de toekomst nog lang gebruikt gaat worden. Ook voor gezond telen. Er komen steeds meer biologische middelen op de markt. Deze kunnen met dezelfde spuitmachine worden toegediend. Alleen zijn deze middelen vaak veel duurder dan de chemische middelen. Aangezien ik een gangbaar bedrijf ben, heeft het voor mij op dit moment nog niet in alle teelten meerwaarde om het biologische middel toe te passen.

Gezond telen is ook meer communiceren

Tijdens de ASA cursus hoop ik weer nieuwe inzichten te krijgen met betrekking tot gezond telen voor de toekomst. Daar ga ik leren welk tijdstip het meest geschikt is voor bepaalde middelen. Voor de eerste les heb ik al het een en ander moeten voorbereiden over communicatie naar de omgeving. Ik moet zeggen dat ik hier persoonlijk nog nooit negatieve ervaringen mee heb gehad, maar dat ik ook wel eens van collega’s heb gehoord die dat wel hebben. Ik ben dan ook wel benieuwd met welk advies ze tijdens deze cursus gaan komen. Als het aan mij ligt komen er veel meer collega’s op het idee om actief te worden op het social network.