Gecombineerde opgave in 2023

Sinds 2023 is het allemaal anders. Het doel van het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is om toekomstbestendige boeren sterker te belonen. Zo worden we nu beloond als we onze aardappelen voor 31 augustus gaan rooien. Of als we onze bieten voor 31 oktober uit de grond hebben. Dit houdt in dat we nu veel meer naar de kalender moeten kijken, in plaats van naar de volgroeide gewassen. Ze geven als reden dat wanneer je vroeger oogst, dit beter is voor je bodem. Maar in de praktijk kijken we naar het weerbericht. We hebben een bepaalde datum waarop we onze bieten moeten leveren. Geven ze de week voor we moeten leveren goed weer af, dan wachten we tot het laatste moment met rooien. En andersom; als ze regen afgeven de laatste week, dan rooien we ze eerder. 

Dit is niet het enige dat is veranderd. We moeten nu punten gaan verdienen op verschillende onderwerpen: klimaat, bodem en lucht, water, landschap en biodiversiteit. Hoe meer punten je verdient, hoe hoger je vergoeding wordt. 
 

Ons land komt om van de regels

Al deze regeltjes zijn door mensen verzonnen. Al deze regeltjes moeten door mensen worden gecontroleerd. Alle werkzaamheden die wij uitvoeren, hangen af van welke datum de kalender aangeeft. 

‘Een hele opgave’ zonder hulp

k ben al enkele dagen bezig met het juist invoeren van mijn percelen. Ik kan u vertellen, ik ben best handig met computers. Ik heb dit jaren volledig zelf ingevuld, maar dit jaar kwam ik er na 1 dag al niet meer uit. Langs veel van mijn percelen ligt een rand met gras/klaver. Deze rand grenst enerzijds aan mijn perceel waar dit jaar aardappelen komen te staan en aan de andere kant grenst deze aan een sloot. Deze rand is 3 meter breed. Voorheen tekende ik deze rand altijd apart in, en koos ik als gewascode: “Rand, grenzend aan bouwland, hoofdzakelijk bestaand uit tijdelijk gras”. 
Vanaf dit jaar is deze gewascode niet meer kiesbaar. Om antwoord te krijgen op de vraag wat ik dan moet kiezen, heb ik een terugbelverzoek ingediend bij het RVO. Vier werkdagen later werd ik gebeld. Een mevrouw stond mij te woord. Helaas kon zij mij niet het antwoord geven waar ik naar op zoek was. Zij was namelijk niet bekend met gewascodes, maar ze kon enkel helpen met het onderwerp landschapselementen. Aangezien ik daar ook nog wel een vraag over kon stellen, heb ik die direct maar gesteld. In de hoop dat als ik antwoord heb gekregen op mijn eerste vraag, ik daarna direct alles verder kan afmaken. Ze verbond mij door naar een collega, waarvoor de wachttijd op dat moment 15 minuten is. 45 minuten later kreeg ik een andere dame aan de telefoon. Haar antwoord: Geef als zoekterm “gewascodes en gewassen”, dan is er een pdf-file waarin alle gewascodes staan die ik zou kunnen kiezen. Ik hing op…. Was ik geholpen? Misschien wel, maar toch had ik er geen fijn gevoel bij. Ik moest toch weer zelf op zoek naar de gewascode, waarvan ik denk dat deze het best bij mijn rand past. Een foutje is zo gemaakt, met grote gevolgen. Er hoeft maar 1 vinkje verkeerd te staan en je wordt gekort op je toeslag. 
 

Alleen maar regeltjes

Het wordt ons zo lastig gemaakt. Het feit alleen al dat ik het dus niet meer alleen kan invullen. Iets wat vroeger altijd wel lukte. Daar heb ik nu dus al twee mensen mee lastig moeten vallen. Twee dames die lekker vanuit huis de telefoon kunnen beantwoorden. Twee dames die niet in de zorg werken, of voor de klas staan. 

Typ je ‘gecombineerde opgave 2023’ in in de zoekmachine, dan krijg je veel artikelen waarin staat dat het invullen van de opgave heel wat hoofdbrekens oplevert. Adviseurs komen om in het werk. Ze helpen alleen nog maar hun vaste klanten, want voor nieuwe mensen hebben ze geen tijd. Allemaal mensen die zich bezig moeten houden met het invullen van formulieren, omdat er weer regeltjes zijn gemaakt in Den Haag en Brussel en gecontroleerd moeten worden.
We komen mensen tekort die huizen bouwen, die aan ziekenhuisbedden staan, juffen en meesters voor de klas! Maar nee, we hebben mensen nodig die regeltjes maken, vastleggen en controleren! Ons land komt om van de regels!