

Het invullen van de gecombineerde opgave: een hele opgave…
Zoals u wellicht weet, krijgen wij boeren ieder jaar een behoorlijk bedrag aan subsidie vanuit de overheid. Als u dit niet wist, dan weet u het nu. Iedere boer krijgt een ander bedrag. Het is namelijk afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Zo heb je bijvoorbeeld een subsidie voor ‘jonge boeren’. Je komt hiervoor in aanmerking als je in het jaar waarvoor je dit voor het eerst aanvraagt, jonger bent dan 41 jaar.
Deze subsidie ziet de overheid als een inkomenssteun. Iets wat voortkomt vanuit het verleden, toen er gezegd werd dat er altijd goedkoop voedsel beschikbaar moet zijn. Wij boeren zijn heel goed in het produceren van goedkope producten. Iets wat steeds meer zichtbaar wordt, want wij communiceren hier steeds vaker over in de media. De boer krijgt veel te weinig voor zijn product, maar de consument moet juist een hoge prijs betalen voor de producten. Dit proberen ze dus te compenseren door ons een subsidie te geven.
Al jaren vul ik deze gecombineerde opgave zelf in. Het intekenen van mijn percelen duurt vaak het langst. Je moet aangeven op welk perceel je welk gewas hebt. Als ik alles heb ingevuld (meestal wel een dag werk), stuur ik een email naar mijn adviseur op dit gebied en vraag ik of hij het wil controleren. Als ik groen licht krijg, stuur ik mijn opgave definitief naar het RVO.
Gecombineerde opgave in 2023
Sinds 2023 is het allemaal anders. Het doel van het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is om toekomstbestendige boeren sterker te belonen. Zo worden we nu beloond als we onze aardappelen voor 31 augustus gaan rooien. Of als we onze bieten voor 31 oktober uit de grond hebben. Dit houdt in dat we nu veel meer naar de kalender moeten kijken, in plaats van naar de volgroeide gewassen. Ze geven als reden dat wanneer je vroeger oogst, dit beter is voor je bodem. Maar in de praktijk kijken we naar het weerbericht. We hebben een bepaalde datum waarop we onze bieten moeten leveren. Geven ze de week voor we moeten leveren goed weer af, dan wachten we tot het laatste moment met rooien. En andersom; als ze regen afgeven de laatste week, dan rooien we ze eerder.
Dit is niet het enige dat is veranderd. We moeten nu punten gaan verdienen op verschillende onderwerpen: klimaat, bodem en lucht, water, landschap en biodiversiteit. Hoe meer punten je verdient, hoe hoger je vergoeding wordt.
Ons land komt om van de regels
Al deze regeltjes zijn door mensen verzonnen. Al deze regeltjes moeten door mensen worden gecontroleerd. Alle werkzaamheden die wij uitvoeren, hangen af van welke datum de kalender aangeeft.
‘Een hele opgave’ zonder hulp
k ben al enkele dagen bezig met het juist invoeren van mijn percelen. Ik kan u vertellen, ik ben best handig met computers. Ik heb dit jaren volledig zelf ingevuld, maar dit jaar kwam ik er na 1 dag al niet meer uit. Langs veel van mijn percelen ligt een rand met gras/klaver. Deze rand grenst enerzijds aan mijn perceel waar dit jaar aardappelen komen te staan en aan de andere kant grenst deze aan een sloot. Deze rand is 3 meter breed. Voorheen tekende ik deze rand altijd apart in, en koos ik als gewascode: “Rand, grenzend aan bouwland, hoofdzakelijk bestaand uit tijdelijk gras”.
Vanaf dit jaar is deze gewascode niet meer kiesbaar. Om antwoord te krijgen op de vraag wat ik dan moet kiezen, heb ik een terugbelverzoek ingediend bij het RVO. Vier werkdagen later werd ik gebeld. Een mevrouw stond mij te woord. Helaas kon zij mij niet het antwoord geven waar ik naar op zoek was. Zij was namelijk niet bekend met gewascodes, maar ze kon enkel helpen met het onderwerp landschapselementen. Aangezien ik daar ook nog wel een vraag over kon stellen, heb ik die direct maar gesteld. In de hoop dat als ik antwoord heb gekregen op mijn eerste vraag, ik daarna direct alles verder kan afmaken. Ze verbond mij door naar een collega, waarvoor de wachttijd op dat moment 15 minuten is. 45 minuten later kreeg ik een andere dame aan de telefoon. Haar antwoord: Geef als zoekterm “gewascodes en gewassen”, dan is er een pdf-file waarin alle gewascodes staan die ik zou kunnen kiezen. Ik hing op…. Was ik geholpen? Misschien wel, maar toch had ik er geen fijn gevoel bij. Ik moest toch weer zelf op zoek naar de gewascode, waarvan ik denk dat deze het best bij mijn rand past. Een foutje is zo gemaakt, met grote gevolgen. Er hoeft maar 1 vinkje verkeerd te staan en je wordt gekort op je toeslag.
Alleen maar regeltjes
Het wordt ons zo lastig gemaakt. Het feit alleen al dat ik het dus niet meer alleen kan invullen. Iets wat vroeger altijd wel lukte. Daar heb ik nu dus al twee mensen mee lastig moeten vallen. Twee dames die lekker vanuit huis de telefoon kunnen beantwoorden. Twee dames die niet in de zorg werken, of voor de klas staan.
Typ je ‘gecombineerde opgave 2023’ in in de zoekmachine, dan krijg je veel artikelen waarin staat dat het invullen van de opgave heel wat hoofdbrekens oplevert. Adviseurs komen om in het werk. Ze helpen alleen nog maar hun vaste klanten, want voor nieuwe mensen hebben ze geen tijd. Allemaal mensen die zich bezig moeten houden met het invullen van formulieren, omdat er weer regeltjes zijn gemaakt in Den Haag en Brussel en gecontroleerd moeten worden.
We komen mensen tekort die huizen bouwen, die aan ziekenhuisbedden staan, juffen en meesters voor de klas! Maar nee, we hebben mensen nodig die regeltjes maken, vastleggen en controleren! Ons land komt om van de regels!