

Hoe ga je verantwoord om met gewasbeschermingsmiddelen?
In het najaar controleren we wekelijks het aantal luizen in het gewas
Gewasbeschermingsmiddelen gebruiken we nooit ‘zomaar’. Alleen als een ziekte of plaag echt grote schade aanricht, grijpen we in. Als de schadedrempel voor de hoeveelheid luizen in het gewas bijvoorbeeld is overschreden, voeren we een bespuiting uit. We kiezen dan een middel met de minste milieu-impact. We pakken dan alleen de luizen aan en zorgen ervoor dat de natuurlijke vijanden in leven blijven. Door de bloemenranden die we langs de percelen zaaien, creëren we een goed milieu voor nuttige insecten. We zien dat we door deze bloemenranden soms bespuitingen kunnen uitstellen of zelfs kunnen overslaan.
Minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen
Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de tarweteelt is de laatste jaren sterk naar beneden gegaan. Dit komt doordat we streng zijn gaan kijken welke plagen echt schade aanrichten en welke niet. Zo voer ik bijvoorbeeld geen bespuiting meer uit tegen het graanhaantje. Iets wat ik in het verleden wel deed. We grijpen tegenwoordig pas naar gewasbeschermingsmiddelen als er geen andere oplossing meer is en de schadedrempel is overschreden.
Verantwoord omgaan met gewasbeschermingsmiddelen in de praktijk
Onderstaande infographic laat zien hoe we in de praktijk om kunnen gaan met gewasbeschermingsmiddelen.
- H geeft de akkerrand weer; eventueel voorzien van bloemen of grasklaver.
- I geeft aan dat als we een bespuiting uitvoeren, we enkel de schadelijke insecten willen aanpakken en de nuttige willen behouden.
- J geeft de innovatieve technieken aan. Zo maken bijvoorbeeld steeds meer bedrijven gebruik van drones of andere technieken om waar te nemen en alleen daar in te grijpen waar het echt nodig is.
