

CO2 reductie en slimme hernieuwbare energie
CO2 reductie door bewust bemesten
Een van de manieren waarop we als telers invloed hebben op de CO2-uitstoot is de manier waarop we tarwe bemesten. Onze landbouwgewassen hebben stikstof nodig. Zonder stikstof groeien de gewassen niet of nauwelijks. Voor onze tarweteelt gebruiken we stikstof uit dierlijke mest, zoals varkensdrijfmest. Ook halen we stikstof uit kunstmest.
Bij het maken van kunstmest is erg veel aardgas nodig. Sinds kort bestaat er low carbon kunstmest. Dit is kunstmest dat gemaakt wordt met hernieuwbare energie, afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. De kunstmest zelf is niet anders dan andere kunstmest. Enkel de manier waarop het geproduceerd wordt.
Schepen die varen op HVO100
In het Nedertarwe project wordt alle tarwe van onze coöperatie CZAV naar Koopmans verscheept per schip. Ook hierin vindt een grote CO2 reductie plaats. De schepen varen op HVO100. HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil, wat niks anders is dan met waterstof behandelde plantaardige olie. HVO100 is de meest duurzame vorm van HVO en is enkel gemaakt van plantaardige oliën. Met het gebruik van deze biodiesel vindt er een CO2 reductie plaats van maar liefst 90% ten opzichte van reguliere diesel. Zo maken we in de keten van Nedertarwe ook stappen in CO2 reductie.
CO2 reductie CZAV in de praktijk
In onderstaande infographic zie je hoe het in de praktijk kan werken. Bij K zie je het schip wat tegenwoordig vaart op HVO100 biobrandstof, wat wekelijks vaart tussen CZAV en Koopmans. L geeft de zonnepanelen weer, waar de activiteiten bij CZAV mee worden voorzien van duurzame energie. M geeft de low-carbon kunstmest weer, die geproduceerd wordt met hernieuwbare energie.
