

Bemesting en graanprijzen
Bemesting wintertarwe
In de winter zijn we nauwelijks op het land te vinden. Er staat in deze periode maar 1 gewas op het land: wintertarwe. Zodra de temperatuur weer naar boven gaat, is het tijd voor de bemesting van wintertarwe. Wij hebben eind vorig jaar een bemestingsplan gemaakt. Hierin staat beschreven hoeveel mest we gaan aanbrengen op de gewassen en in welke hoedanigheid. Wij kozen ervoor om een eerste gift toe te dienen in de vorm van vloeibare kunstmest. Vervolgens is het plan om daar varkensdrijfmest aan toe te voegen. Maar de vraag is hoe het zit met de beschikbaarheid van drijfmest nu de gasprijzen zo extreem zijn gestegen en daardoor de productie van kunstmest bijna niet meer te betalen is!
Het moet allemaal uit onze eigen portemonnee komen, dus dan zoek je naar de beste oplossingen.
Zoals het er nu naar uitziet, blijft het de aankomende dagen droog. Het is nog wat vroeg wellicht, maar de “mestboeren” hebben volgende week tijd om mest uit te rijden. Dus maken we de keuze om de mest voor volgende week te bestellen. In andere jaren hadden we net nog wat langer gewacht met de bemesting van wintertarwe, zodat we eerst de vloeibare mest uit kunnen rijden en een week of 3 later de drijfmest. Soms moet je keuzes maken die op dit moment de beste lijken.
Graanprijzen
De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft ook grote invloed op ons. Oekraïne is een land waar zeer veel tarwe vandaan komt. In Nederland zien we tarwe echt als rustgewas en breng je veel organische stof terug op je land. Maar qua opbrengst kan je het beter laten. Op dit moment lijkt het erop dat er in Oekraïne niet gezaaid kan gaan worden, omdat er geen diesel beschikbaar is om trekkers te laten rijden. Daardoor stijgen onze graanprijzen extreem. Wij kunnen onze aankomende oogst nu al voor een zeer goede graanprijs verkopen! De vraag is alleen, durf ik dat aan? Wat als ik straks ook geen goede opbrengst heb van m’n tarwe, omdat er geen gewasbeschermingsmiddelen te koop zijn en mijn gehele oogst verprutst? De oorlog is dus niet alleen in Rusland en Oekraïne, maar heeft ook invloed hier in Nederland. Onze kostprijzen rijzen de pan uit. Het is te hopen dat dit wordt gecompenseerd door de verkoopprijzen.