Wintertarwe

In de winter is het de tijd om alle machines weer eens na te lopen. De trekkers weer keurig netjes te poetsen, zowel binnen als buiten. De schuur weer eens te vegen en zelfs te stofzuigen.



Op het land hebben wij nu nog maar één gewas staan. Dit is wintertarwe. Wintertarwe is een gewas dat we in het najaar zaaien en dat vervolgens tot aan de zomer op het land staat. De meeste percelen die nu groen zijn, waarvan je misschien denkt: “dat zal wel gras zijn”, is wintertarwe.



Wintertarwe kan vorst doorstaan en heeft zelfs een koude periode nodig om straks in het voorjaar in bloei te komen. Het klopt dat je dit niet van een grote afstand ziet, maar als je een tarwehalm van dichtbij bekijkt, kun je kleine bloesem vinden. Zoals ik al zei hebben zij een koude periode nodig om in bloei te komen en dat is weer belangrijk om een korrel te vormen. Maar daar komen we vast later in het seizoen nog een keertje op terug. 

 

Activiteiten

In de winter hebben we ook mooi de tijd om lezingen bij te wonen. Onze adviseurs van CZAV bijvoorbeeld, besteden altijd veel tijd aan hun presentaties. Doen ieder jaar diverse proeven op hun proefbedrijven en kunnen ons daarna mooi bijpraten over wat er is opgevallen.



Tevens ben ik deze winter gestart met het volgen van een cursus in samenwerking met HAS Den Bosch: “Ondernemen in de akkerbouw in 2030”. Er komt momenteel veel op de akkerbouwer af, wat veel verandering betekent. De cursus is vooral bedoeld om zichtbaar te krijgen waar we met ons bedrijf naar toe willen in de toekomst. Uiteraard moeten we wel rekening houden met alle nieuwe regeltjes die we van hogerhand opgelegd krijgen.

We willen allemaal ons bedrijf gereed gaan maken voor de toekomst.

We willen duurzamer gaan telen, we willen minder gewasbeschermingsmiddelen gaan gebruiken, we willen goed voor onze grond zorgen. Wat dan precies de juiste manier is, of welke route we moeten gaan bewandelen, wordt door middel van thema’s die besproken worden zichtbaar. Uiteindelijk moet iedereen zijn eigen keuze gaan maken. Daarna leert de toekomst ons of dit de juiste weg was.