

Voorbereidingen voor nieuw teeltjaar
Het bouwplan
We hebben ook ons bouwplan voor dit jaar compleet. In het bouwplan zet je de gewassen welke je gaat telen op het juiste perceel. Je moet hier namelijk in rouleren. Je kunt niet ieder gewas ieder jaar, op het zelfde perceel zetten. Dit in verband met ziektes en plagen.
Wij telen bijvoorbeeld 1 keer in de 4 jaar aardappelen op een perceel. Het is dus ieder jaar weer puzzelen, waar we wat kwijt kunnen. Suikerbieten heeft een rotatie van 1 op 6.
Teelt van bruine bonen
Dit jaar telen wij voor het eerst bruine bonen in samenwerking met CZAV. Deze gaan wij telen voor HAK. Voor mij een geheel nieuwe teelt, dus goede begeleiding is hierbij belangrijk. Bruine bonen worden al langere tijd geteeld in Nederland, vooral in Zeeland is het een gewas wat al langer op het land staat. Maar nu zoeken ze ook steeds meer percelen op, waar gebruik kan worden gemaakt van beregeningsinstallaties. Ons bedrijf staat in de Hoeksche Waard en alle percelen hebben een mooie watergang waaruit wij zoetwater kunnen halen. Door middel van een regenhaspel kunnen wij de akkers nat houden in tijden dat dit nodig is.
Aardappelen samen met Nedato
Wij telen ook aardappelen. Dit doen wij in een samenwerking van al ruim 20 jaar met onze buren. Dit doen wij onder de naam Aardappelfarm. Een groot gedeelte van deze aardappelen vermarkten wij zelf. Er gaat ook een gedeelte via Nedato weg. Nedato is een telers coöperatie. Aardappelen welke wij afgelopen jaar hebben geteeld voor Nedato, zijn in de winkels van Albert Heijn terecht gekomen. Het was heel erg toevallig, dat ik onze eigen aardappelen aantrof in onze plaatselijke supermarkt. Dat voelt dan toch wel erg speciaal.
Aanvullende teelt
Naast wintertarwe en aardappelen telen wij suikerbieten, bruine bonen, snijmaïs en knolselderij. De laatste twee gewassen gaan ook in samenwerking. Snijmaïs wordt afgenomen door een rundveehouder in de buurt. En ook de knolselderij telen wij samen met iemand uit Zuid-Beijerland. Zoals ik al vertelde, telen wij dit jaar voor het eerst bruine bonen. Bruine bonen zitten boordevol eiwitten en ijzer en zijn hierdoor een prima vervanger voor vlees, vis of ei. Zelf ben ik niet zo’n goede bruine bonen eter. Maar nu ik ze zelf ga telen kan het niet anders dan dat ik ze weer eens een keertje ga eten.