De voordelen 

Plantaardige eiwitten krijgen niet voor niets steeds meer aandacht. De milieu-impact van deze eiwitten is veel lager dan van bijvoorbeeld vlees. Veel consumenten kiezen er dan ook voor om wat minder vlees te eten en dit te vervangen door een plantaardig alternatief. Daarnaast trekken vlinderbloemige gewassen zoals bonen veel insecten aan en kunnen ze zichzelf voorzien van stikstof, waardoor je maar weinig kunstmest nodig hebt tijdens de teelt. Dit is positief voor de bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en duurzame teelt in het algemeen.

De uitdaging 

Veel plantaardige eiwitten worden uit het buitenland geïmporteerd, - vaak zelfs van buiten Europa. Dit is vaak goedkoper dan teelt binnen Nederland.

Plant Pulse en de eiwittransitie 

Op dit moment onderzoeken we hoe we zo goed mogelijk peulvruchten kunnen telen in Nederland. Vervolgens zetten we ons in om hier een afzetmarkt voor te vinden. Daarbij richten we ons op twee segmenten: vleesvervangers (bijvoorbeeld erwten, verwerkt in een vegetarische hamburger) en bonen die je heel eet (bonen in potten, blik, stazakken, etc.). In het project Zeeland Bonenland worden bijvoorbeeld bruine bonen, rode kidneybonen, witte bonen en zwarte bonen geteeld.