Onderzoek naar lokale teelt is onder andere nodig om nieuwe, lokale rassen te kunnen kweken. Voordat je een gewas (denk aan Nedertarwe of lokaal geteelde peulvruchten) succesvol kunt introduceren, moet er een aantal stappen doorlopen worden. Het juiste ras bepalen, gecertificeerd zaaizaad inkopen, testen, analyseren en doorontwikkelen… om uiteindelijk duurzame gewassen te telen die consumenten lekker vinden én waarmee de teler zijn of haar boterham kan verdienen. Hoe dat precies in z’n werk gaat? Dat lees je in het achtergrondartikel over teeltonderzoek.
Teeltonderzoek staat nooit stil
16 januari 2024
De landbouwtransitie is in volle gang. En om de landbouw te verduurzamen is het onder andere belangrijk om zoveel mogelijk gewassen lokaal te telen, in plaats van gewassen te importeren uit het buitenland. Komend jaar lopen er opnieuw teeltonderzoeken naar nieuwe rassen, maar ook onderzoeken om de kwaliteit en opbrengst van bestaande rassen te verbeteren. Hoe kunnen we minimaal dezelfde kwaliteit en opbrengst behalen met minder meststoffen? Wat is het effect van verschillende hoeveelheden zaaizaad? En welke biostimulanten werken om bepaalde ziektes te voorkomen of te bestrijden?