Duurzame, lokale peulvruchten: goed voor klimaat en milieu

Op dit moment is de teelt van bonen in Nederland nog klein, maar het is wél een landbouwproduct met veel potentie. De duurzame teelt, productie en consumptie heeft een lage klimaatbelasting en draagt positief bij aan het milieu. Het project ‘Toekomstbonen: Aanjagen lokaal geteelde peulvruchten’ past dan ook naadloos in de Nationale Eiwitstrategie. Op dit moment telen Nederlandse boeren al bruine bonen, maar andere bonensoorten importeren we vanuit de rest van de wereld. De projectpartners CZAV, HAK en Limagrain zetten zich in om te bewijzen dat we duurzame bonenteelt en -consumptie in Nederland kunnen uitbreiden. Hiervoor kijken zij naar rasontwikkeling, teelttechnieken en effectieve communicatiemethoden.

Van ontwikkeling tot teelt en verkoop

Limagrain kijkt binnen het project naar de rasontwikkeling van de bruine boon. Door verschillende soorten te kruisen kunnen er op de lange termijn nieuwe, kansrijke rassen ontwikkeld worden. CZAV optimaliseert de duurzame teelttechnieken van de bonen. Verschillende proefvelden lieten het afgelopen jaar zien dat ook rode bonen, witte bonen, zwarte bonen, en verschillende andere bonensoorten zich goed kunnen ontwikkelen in Nederlands klimaat. Komend jaar gaan Nederlandse telers naast de traditionele bruine boon dan ook red kidney bonen, zwarte bonen en witte bonen telen. Vervolgens draagt HAK zorg voor de verwerking van de bonen in producten en voor de marketingcommunicatie.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door CZAV, Limagrain en HAK.
Afbeelding
EU

"Het project 'Toekomstbonen' vindt plaats met steun uit het 'Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland'"