Onrust in de wereld

Er is veel onrust in de wereld. Conflicten, handelsblokkades en importheffingen zorgen voor hogere kosten en problemen met beschikbaarheid van bonen uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika. Los van het feit dat lokaal geteelde bonen bijdragen aan een duurzame teelt, bieden ze in deze context ook meer zekerheid.

Nederlandse bonen zijn milieuvriendelijker

Het importeren van bonen geeft, naast minder zekerheid, uitdagingen op het vlak van milieu en klimaat. De import zorgt voor veel transportbewegingen tussen verschillende landen. Ook mogen telers buiten Europa gewasbescherming gebruiken die binnen Europa niet toegestaan is. Het telen van peulvruchten in Nederland is daardoor een stuk milieuvriendelijker: het zorgt voor meer diversiteit op de akker, de planten zijn aantrekkelijk voor insecten en ze binden stikstof uit de lucht waardoor ze maar heel beperkte bemesting nodig hebben.

Ontwikkeling van Nederlandse boon zorgt voor breder assortiment

De ontwikkeling van de boon in Nederland is in volle gang. Steeds meer Nederlandse bonensoorten winnen aan populariteit onder consumenten en er worden elk jaar nieuwe soorten peulvruchten geteeld. Bij FarmPlus voeren we voortdurend teeltonderzoek uit om de teelt van nieuwe bonen te optimaliseren. Zo werden in 2024 ook kleine rode bonen en gespikkelde bonen aan het assortiment toegevoegd. Dit bredere aanbod, in combinatie met de problemen rondom import, zorgt voor een groeiende vraag naar lokaal geteelde bonen in supermarkten.

Tags

Peulvruchten
eiwittransitie
duurzaam telen