

Duurzaam telen voor Hak
Certificaat Duurzaam Telen
Telers die producten onder dit certificaat telen moeten aan allerlei extra regels voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van gewasbescherming, biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid.
Voor telers is het ‘On the Way to Planetproof’ certificaat een flinke uitdaging. Omdat duurzaam telen aan meer regels gebonden is, zijn de risico’s en kosten hoger. HAK geeft de telers daarom een duidelijke meerprijs voor hun producten. Zo is er een echte waardering voor de duurzame stappen die telers zetten en kunnen consumenten in de supermarkt hun bijdrage leveren aan een lokale, duurzame teelt.
Red Kidney bonen uit Nederland
HAK heeft de ambitie om minimaal 85% van alle groenten en peulvruchten die het verkoopt binnen een straal van 125 km om de fabriek in Giessen te laten telen. Voor typische Nederlandse peulvruchten als de Hollandse bruine boon en de kapucijner is dit goed te doen. Maar voor bijvoorbeeld de red kidney boon ligt dit niet zo voor de hand. Deze boon wordt geïmporteerd uit Noord- of Zuid-Amerika of Azië. Om toch Hollandse red kidney bonen op het Nederlandse bord te krijgen heeft CZAV diverse onderzoeken gedaan. Zo is het ook bij deze bonen erg belangrijk het juiste ras te kiezen, dat zo goed mogelijk past bij het Nederlandse klimaat. Ondanks de uitdagingen is het inmiddels gelukt om Hollandse red kidney bonen duurzaam te telen en te verwerken in de producten van HAK. Lees …[link]… het verhaal van een van de Hollandse red kidney bonen telers. Zo komen de bonen niet meer van ver, maar gewoon uit het zonnige zuidwesten van Nederland.