Voordelen duurzame teelt 

Telers die duurzaam telen, streven naar een minimale inzet van gewasbeschermingsmiddelen. Dit is positief voor de bodemvruchtbaarheid en de biodiversiteit van het land. Wanneer je met duurzame teelt de bodem voldoende kunt voeden, heb je minder kunstmest nodig. Zo blijft de bodem langer in goede conditie. Het is met andere woorden een constant streven om met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest toch een zo goed mogelijk resultaat te behalen. En dat, is niet altijd makkelijk.

Uitdagingen duurzame teelt 

De voordelen van duurzame teelt zijn duidelijk, maar er zijn ook een aantal risico’s waar onze telers mee te maken krijgen. Als je bijvoorbeeld geen gewasbescherming gebruikt, dan neemt het risico op ziektes toe. Ook heb je meer last van onkruid, waardoor kosten toenemen en oogsten tegen kunnen vallen. Deze risico’s houden de hele voedselketen bezig: hoe maak je producten betaalbaar, maar ook zo duurzaam mogelijk? In deze constante zoektocht is onderzoek essentieel.

Onderzoek naar mogelijkheden 

CZAV doet jaarlijks op tientallen plaatsen onderzoek. Hoe kun je gewasbeschermingsmiddelen zoveel mogelijk vervangen door natuurlijke processen of natuurlijke middelen? Denk bijvoorbeeld aan het zaaien van bloemenranden langs of door percelen heen, die bepaalde insecten aantrekken die plaaginsecten op een natuurlijke manier bestrijden. Constant onderzoeken waar mogelijkheden liggen, zonder de risico’s uit het oog te verliezen.

De rol van de consument 

Ook als consument kun je je steentje bijdragen aan duurzame teelt. Kies bijvoorbeeld voor brood dat gemaakt is van Nedertarwe, of voor Nederlandse peulvruchten. Alleen wanneer consumenten de duurzame producten daadwerkelijk gaan kopen, is het mogelijk om de gewassen duurzaam te blijven produceren. Kortom: de rol van de consument is in de duurzame voedselketen cruciaal.