CZAV en Meatless

Sinds 2019 werken CZAV en Meatless in een project samen om de lokale teelt- en verwerkingsketen van veldbonen ten behoeve van menselijke consumptie op te zetten. Meatless uit Goes onderzoekt onder andere welke veldbonenrassen en andere teeltmaatregelen bijdragen aan kwalitatief hoogwaardige eindproducten. Sommige veldbonenrassen kunnen namelijk een nare smaak geven en Meatless kijkt welke rassen voldoen aan de verwachtingen voor de levensmiddelenindustrie. Om veldbonen in te zetten als plantaardige eiwitbron, moet een eiwitconcentraat gemaakt worden van de bonen. Dit concentraat wordt gebruikt in producten voor de humane consumptie, zoals vleesvervangers.

BOON wil de veldboon toegankelijk maken voor de consument en daarbij de footprint zo laag mogelijk houden. Daarom blijven ze ver weg van geïmporteerde peulvruchten als soja, maar kiezen ze voor lokaal geteelde veldbonen die CZAV levert.

BOON vleesvervangers uit Den Bosch

Zo heeft het bedrijf BOON uit Den Bosch zojuist twee producten gelanceerd waarin veldbonen zijn verwerkt. BOON wil de veldboon toegankelijk maken voor de consument en daarbij de footprint zo laag mogelijk houden. Daarom blijven ze ver weg van geïmporteerde peulvruchten als soja, maar kiezen ze voor lokaal geteelde veldbonen die CZAV levert. Meatless verwerkte deze bonen tot goed basisproduct voor het BOON gehakt. De veldboon is een eiwitrijk product dat boordevol vezels zit. Het product is geschikt voor diverse toepassingen in voeding. De BOON vleesvangers zijn een mooi voorbeeld van de keten zo kort mogelijk maken en aandacht voor de veldboon te vergroten. Met de lokaal geteelde veldbonen is er een milieuvriendelijker en goed alternatief voor geïmporteerde eiwitbronnen. BOON braadworstjes en BOON gehakt zijn inmiddels verkrijgbaar bij Albert Heijn. Meer weten? Neem een kijkje op de BOON website. Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zeeland.

Tags

veldbonen
vleesvervangers
lokaal telen